marți, 6 septembrie 2016

Molia pastailor de soia


 Denumita stiintific Etiella zinckenella Tr., este raspandita in diferite regiuni din Europa, America, Australia. Moliile adulte au o culoare a corpului cenusiu-aurie, cu aspect matasos. Datorita conditiilor climatice din tara noastra molia pastailor de soia da nastere la 2 generatii pe an, femela depune ouăle izolat sau in mici grupe de cate 4 oua, ouale fiind depuse pe  pastaile diferitelor leguminoase aflate in crestere. Totalul de oua depus de o singura femela ajunge  la 600 de oua. Datorita conditiilor climatice favorabile din timpul verii, incubatia dureaza  circa 12 zile. Odata larva eclozata roade pastaia, patrunzand in interiorul ei, unde timp de 30 zile se dezvolta transformandu-se in pupa dupa care retrage in sol unde isi construieste  un cocon, in care se transforma in crisalida timp de 20 de zile.  La inceputul lunii Iulie apar fluturii adulti  care vor da nastere la generatia a doua, care se dezvolta pana in  septembrie.
Acesti fluturi zboara doar noaptea iar ziua se ascund in ierburi, tufe de arbusti. De obicei, prima generatie se dezvolta pe mazare, iar ce a  doua pe soia.Acest daunator este polifag, atacand cel mult 60 de specii de plante leguminoase, cele mai multe pagube sunt produse de larveCum putem combate acest daunator!? Iata cateva metode de combatere: aparat cu ultrasunete, insecticide , gel
000063_r.jpg
Roinsecticide.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu